Pri nas se dogaja =)

22 septembra, 2012

Dragi dragi naši spremljevalci ELE, naši prijatelji, draga srca kako ste- tili umampha kwalimwe =)?

Naj začnem s čudovito novičko, ki se je pripetila 4. septembra in sicer malawijska organizacija ELA je postala ponosna lastnica skorajšnjih 3 hektarov zemlje v vasi Mazembe, v distriktu Nkhata Bay. Juhuhuuuu =) Ko sva ELO registrirali tu v Malawiju, je ta kot pravna oseba lahko kupila dobršen kos zemlje v prelepi mirni, tipično malawijski vasici Mazembe. Zemljo sva si z Bernardo ogledovali že dalj časa, ko je prva zemlja na kateri naj bi gradili center zaradi zapetov splavala po vodi, sva se odločili, da greva z novo ELO kar v nakup svojega kosa zemlje, da se izogneva vsem potencialnim zapletom, ki se dogodijo, ko ti je zemlja »dana« s strani lokalnih šefov če delaš humanitarne projekte. Kaj hitro se zgodi, da zemlja brez lastnikov postane prav to, seveda, ko na njej že zgradiš vse potrebno in potem izsiljevanja, sodni procesi ipd. Pa sva se odločili, da se raje zavarujeva in tudi s tem zagotoviva dolgoročnost ELInega projekta in s tem prineseva dobrobit mnogim.

Proces nakupa zemlje je zgledal tako, da sem z lastnikom g.Pirijem in 2 prevajalcema odšla do šefa vasi Mazembe gospoda Mphoze, na poti smo pobrali še 2 šefa sosednjih vasi in se skupaj odpravili k T.A (Traditional Authority), ki ima v malawijskem sistemu vlogo nadzornega šefa določenega območja. Sestanek smo morali napovedati in na njem slediti zelo specifičnim protokolom, kot na primer nikoli direktno govoriti s T.A. ampak le preko njegovega govornika on pa potem nagovarja vse zbrane in ima vlogo povezovalca, svetovalca ter mediatorja, če se pokaže potreba po njem. Z gospodom T.A. se tudi ne smeš rokovati, nevljudno je tudi če ga ne nasloviš preden začneš govoriti  ali »Bog ne daj« da bi ga prekinil ko ta govori, četudi vidiš da se moti oz. stvar ki jo interpretera dojema napačno. Počakaš, dobiš besedo in se vedno zavedaš, da moraš zelo zelo spoštljivo govoriti. Na srčo sem imela ob sebi pravega profesionalca kar se tega tiče in vse je steklo gladko in profesionalno in z 2 pričama, T.A in lastnikom zemlje smo opravili vse potrebno in pred tem sledili vsem potrebnim protokolom zemljiškoknjižnjih vpisov, opravili uradne meritve ipd. Juhej! Še preden smo uradno kupili zemljo smo že iskali primerno, zaupljivo, sposobno, profesionalno gradbeniško podjetje/gradbinca in res so nam bili sreča& blagoslovi naklonjeni kajti prišli smo do skupne točke, da za denar, ki ga ELA ima, lahko zgradimo celoten dnevni center za otroke s posebnimi potrebami in ga skromno opremimo.

Na zemlji se je delo pričelo zelo intenzivno z začetkom 10.septembra s 16 delavci; 1 šef gradnje s svojimi 4 delavci-profesionalnimi gradbinci ter pomočjo 11 lokalnih mož z vasi Mazembe. Sedaj ko pišem ta blog temelji že stojijo! Juhej, juhej! Ker so tla iz mivke in zelo nestabilna za gradnjo in za temelje potrebujemo pesek iz jezera, da z njimi utrdimo tla/temelje in zgradimo močno zgradbo iz lokalnih opek ter cementa. S šefom vasi smo se dogovorili za pomoč lokalnih žena pri prinašanju peska. Njihovo plačilo za 10 literski čeber prinešenega peska je dobršna količina soli. Sol je izjemno cenjena, saj je tu močno primanjkuje in je za družne predraga, da bi si jo lahko privoščili. Tako, da se je nam in njim zdelo super, da si tako pomagamo in namesto denarja, ki bi povzročil ljubosumje in benefit le nekaterih, v zameno damo sol. A seveda le za to delo prinašanja peska, ne pa za pomoč pri gradnji in zaposlovanju delavcev, ti dobijo tedensko plačo.

Če želimo, da ELIN projekt uspe in z njim benefirajo mnogi otroci, je participacija lokalnega prebivalstva zelo pomembna, da se ti počutijo del tega projekta in ga sprejmejo medse kot del vasi, skupnosti in seveda tudi naju ter hkrati vse bodoče prostovoljce. Tako, da zaželite nam srečo, uspeh, da nam uspe naš center zgraditi in pokriti do deževne dobe (začetek decembra).

Projekt prehranjevanja naših 342 otrok v šoli SEKA se nadaljuje, do sedaj imamo dovolj podpore, da naše otroke nahranimo za 13 tednov, torej do konca 1. semestra, za nadaljno pomoč se izkreno zahvaljujemo, glej Donacije.

Iz stoterih nasmejanih in pozitivnih src vam želimo res vse najboljše in cenite blagoslove, ki vas obdajajo!

Elina zemlja v vasi Mazembe, na Nkhata Bay področju

Urejena domačija naših sosedov =)

Prelepo polinezijsko drevo in mangova drevesa le par metrov stran od mesta kjer bo stal center. Res čudovita lokacija!

Prvi temelji centra

25.000 opek je že na zemlji, do konca gradnje jih bomo potrebovali okoli 40.000!

Vedno nasmejani, srčni in pozitivni otroci v naši vasi Mazembe

Glejte ta sonca!

Vrsta pred razdelitvijo zajtrka

Vedno razposajeni in pozitivni otroci šole SEKA,                Vsakodnevni zajtrk za sedaj že 342 otrok.

One Response za “Pri nas se dogaja =)”

  1. Ines said

    srečno in uspešno gradnjo! 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: