Chikonde je car :)

25 junija, 2012

Tummonene (kako ste?) najini prijatelji, zvesti sponzorji najinih otrok, naše afriške Ele in mame Afrike =)
Spet se oglašava z novimi zgodbami, prigodami in smehom iz predragega Malawija.
Današnja zgodba opisuje učenca, tretješolčka osnovne šole SEKA po imenu Chikonde Mbabazi. Devet letni deček prihaja iz vasice Gondole, ki se nahaja kakšno uro hoda do šole. Vas leži v hribovskem predelu, ki je znano po izjemno rodovitni rdeči prsti, ki jo domačini uporabljajo za pridelavo sladkega krompirja, kasave (vrsta gomolja iz katerega se prideluje moka za kuhanje nsime-polente), fižola, soje in koruze. Chikonde popoldneve ne preživlja ob jezeru kot mnogi njegovi sošolci, do jezera se sprehodi med vikendi. Ko je doma se rad igra v gozdu, pravi, da je blizu njegove hiše reka Kapeska, po kateri je nedavno ril krokodil.
Obožuje nogomet, ki ga skupaj s 3 brati igra na prav zato urejenem zemljišču. Sramežljivo se nasmehne in se pohvali, da z brati delajo 2 nova gola iz evkaliptusovih vej, da bo igra čimbolj resnična in zabavna.
V šoli ima najraje angleške ure pouka. Pravi da tudi zato, ker sva midve dobri učiteljici, da znava snov dobro popestriti s pripomočki; lepimi karticami, knjigami, revijami in seveda s pomočjo prevajalca, ki se dodatno prepriča, da otroci razumejo snov, ki jo učiva. V šoli mu je prijetno, še posebej kadar ni deževne dobe, saj se lahko učijo kar na prostem, s tablo prislonjeno na drevo.
Ko odraste si želi postati električar, saj opazuje svojega očeta, kako popravlja stare radie, kuhalnike, pripelje elektriko v domove sosedov. Všeč mu je, kako so ljudje zadovoljni, ko je delo dobro opravljeno. Mame na žalost nima več, zanj in za brate poleg očeta skrbi babica.
Ko ga povprašava glede »Elinega« zajtrka odvrne, da hvala lepa za pomoč, da je super, ker vsi otroci vedo da bo vsako jutro skuhana kaša in da ima po njej dovolj moči za poslušanje učiteljev ter za hojo nazaj do svoje domače vasice.
Tako kot naša Grace ter ostalih 248 učencev šole SEKA, se tudi Chikonde zelo veseli »tadolgih« počitnic =).
Srčne, nasmejane, tople, afriško obarvane pozdrave Jana, Bernarda in Chikonde.

Chikonde v svoji vasici Gondole

Chikonde pogumno odgovarja na vprašanja ravnatelja g.Fatona

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: