Vabljeni na Janino predavanje 23.3. na Lavrico in 30.&31.3. na ARTish Elinim projektom v pomoč =)

14 marca, 2013

Predavanje o triletnem življenju, poučevanju otrok in vodenju projektov  v vzhodni Afriki,

 ki bo v soboto, 23.marca 2013 ob 18.30uri

v dvorani Dom Krajanov (Dolenjska cesta 327) na Lavrici.

V času 90 minut predavanja bo Jana Dular s prezentacijo raznolikih, poučnih slik in kratkih filmov doživeto in brez stereotipov (običajno pridobljenih preko televizije, turizma) predstavila življenje v vzhodni Afriki. Od vrveža življenja, bogastva  v glavnih mestih ter razbitja mita o samo »revni Afriki«, ki je vedno enostransko predstavljen, do življenja v vaseh, raznolikosti podnebja, narave, kultur, plemen, jezikov, prebivalstva, tegob v šolskem sistemu. Predstavila bo, kako in na kakšen način se poučuje s 100 otroki napolnjene majhne osnovnošolske razrede, o čem se učijo tam v osnovnih šolah, tegobe plačljivih srednjih šol, nizki izobraženosti in kam otroke vodi ta realnost. Pogovorili se bomo o drugačnem načina življenja tako v mestih kot med raznimi skupnostmi, pri katerih je živela in s katerimi deluje sedaj. Poučila bo otroke o  raznolikem, globljem in drugačnem vidiku Afrike, ki je gotovo pomemben za njihov širši pogled na svet in ne samo z vidika, držav tretjega sveta. Otroci bodo lahko videli tudi precej izdelkov, oblačil ter nakita, ki jih je prinesla od tam. Jani je precej pomembno, da predstavi kakšna je učinkovita pomoč, ko se ta vlaga v znanje, pogum, spretnosti ljudi.  Prav tako bo predstavila, kako lahko kot posamezniki v bodoče pomagajmo, kako je potrebno pristopiti k uspešni pripravi/kreaciji projektov, sanj.

vsakodnevni zajtrk od januarja 2012 do današnjega dne, Hvala vsem!

V ta namen bo pobirala prostovoljne izdelke in tudi ponudila v prodajo originalne izdelke iz Malavija in Tanzanije (nakit,fotografije). Zbran denar bo Jana vložila v končanje izgradnje izobraževalnega centra ELA, njegovo opremo, kot tudi za prehranjevanje 342 otrok v nadaljnjih mesecih tega šolskega leta (za nahranitev vseh otrok potrebuje 2000 evrov za celo šolsko leto, kar pomeni manj kot 1 evro na otroka, da ta jé cel mesec)

 

Elin izobraževalni center potreben dokončanja!

Trenutno od avgusta 2011 živi in deluje v Malaviju, kjer vodi humanitarni projekt pomoči otrokom z učnimi težavami ter specifičnimi posebnimi potrebami, za katere je izgradila izobraževalni center sredi malavijske vasice Mazembe. Poleg tega s pomočjo prostovoljnih prispevkov že eno leto omogoča jutranji obrok 342 otrokom podeželjske šole, da lahko pouk teče nemoteno drugače lačnih otrok.

Malawijsko jezero 5 minut hoje od Elinega centra

Jana Dular je 27-letna univerzitetna diplomirana pravnica. Oktobra 2008 se je odpravila na samostojno prostovoljno delo v vzhodno Afriko (Uganda, Kenija, Tanzanija in Malavi), kjer je samostojno vodila samozadostne projekte pomoči lokalnim skupnostim v pomanjkanju. Sodelovala je pri gradnji šole v Tanzaniji, poučevanju več tisoč osnovnošolskih otrok,  delala v sirotišnici ter vpisala 15 otrok v privatno šolo,  delala z otroki s posebnimi potrebami v Ugandi, gradila bambusove hiše, učila saditi poljske pridelke, pomagala ljudem s pristopom in učenjem veščin, s katerimi si nato pomagajo celo življenje.

Ter vabilo na ARTish

KDAJ?

sobota (30.3.): 9.00 do 20.00

nedelja (31.3.): 9.00 do 16.00

atrij ZRC SAZU in LP bar

Zadnji vikend v mesecu marcu, bo že dobro poznan prodajno – razstavni ustvarjalski festival ARTish potekal kar dva dneva skupaj, v soboto in nedeljo, 30. in 31. marec v čudovitem atriju ZRC SAZU ter v preddverju LP bara.

Z nami bo pisana druščina slovenskih in tujih ustvarjalcev unikatnih izdelkov, Zavod LU – Love is Universal.

Na marčevskem ARTishu bo Zavod LU – Love is Universal z izdelki ARTishanov zbiral donacije za šolske potrebščine 340 osnovnošolskih otrok iz pod…eželske in revne vasi Mazembe v Malawiju, kjer deluje Jana Dular v okviru društva ELA. V vasi Mazembe, kjer stoji javna šola je ovir premnogo, da bi otroci dobili kvalitetno izobrazbo v okviru javnega izobraževanja. Zato se društvo ELA trudi pomagati na več načinov, poleg nudenja šolskih potrebščin, vsakodnevnega jutranjega zajtrka in nudenja dodatne učne pomoči otrokom z učnimi težavami in posebnimi potrebami.

Srčno Vabljeni!

Artish

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: