7.3. ob 20h, kavarna Union LJ, predavanje Topla afriška srca =)

5 marca, 2013

tanzanijske Masajke in Jana-Nyakarungi =)

Topla afriška srca

kdaj: 07. 03. 2013 ob 20:00
kje: Kavarna hotela Union, Miklošičeva 1, Ljubljana

Jana Dular je diplomirana pravnica, ki že od oktobra 2008 samostojno vodi humanitarne projekte v vzhodni Afriki (Uganda, Kenija, Tanzanija in Malawi) kot pomoč lokalnim skupnostim. Do sedaj je sodelovala pri izgradnji šole v Tanzaniji, poučevala več tisoč osnovnošolskih otrok, delala v sirotišnici ter vpisala 15 otrok v privatno šolo. V Ugandi je delala z otroki s posebnimi potrebami, gradila bambusove hiše, učila saditi poljske pridelke skupnosti v pomanjkanju ter pomagala ljudem s pristopom in učenjem veščin, s katerimi si nato pomagajo celo življenje. Trenutno od avgusta 2011 živi in deluje v Malawiju, kjer vodi humanitarni projekt pomoči otrokom z učnimi težavami ter s posebnimi potrebami, za katere je izgradila izobraževalni center sredi malavijske vasice Mazembe. Poleg tega s pomočjo prostovoljnih prispevkov že eno leto omogoča jutranji obrok 342 otrokom podeželske šole, da lahko pouk teče nemoteno.

V času predavanja, s prezentacijo raznolikih, poučnih slik in kratkih filmov doživeto in brez stereotipov (običajno pridobljenih preko televizije, turizma) predstavi življenje v vzhodni Afriki. Od vrveža življenja, bogastva v glavnih mestih ter razbitja mita o samo »revni Afriki«, ki je vedno enostransko predstavljen, do življenja v vaseh, raznolikosti podnebja, narave, kultur, plemen, jezikov, prebivalstva, tegob v šolskem sistemu. Predstavi kako in na kakšen način se poučuje s 100 otroki napolnjene majhne osnovnošolske razrede, o čem se učijo tam v osnovnih šolah, tegobe plačljivih srednjih šol, nizke izobraženosti in kam otroke vodi ta realnost.

Pogovorili se bomo o drugačnem načina življenja tako v mestih kot med raznimi skupnostmi, pri katerih je živela in s katerimi deluje sedaj. Poučila bo o raznolikem, globljem, drugačnem vidiku Afrike, ki je gotovo pomemben za širši pogled na svet in ne samo z vidika, držav tretjega sveta. Videli boste lahko tudi precej izdelkov, oblačil ter nakita, ki jih je Jana prinesla od tam. Pomembno se zdi tudi, da predstavi kakšna je učinkovita pomoč, ko se ta vlaga v znanje, pogum, spretnosti ljudi. Prav tako spoznate, kako lahko kot posamezniki v bodoče pomagate, kako je potrebno pristopiti k uspešni pripravi/kreaciji projektov, sanj.

toplo, srčno in radostno vabljeni med tople afriške projekte, zgodbe radosti,  toplih src, medsebojne pomoči in otroškega smeha =)

Jana in malawijski angeli, ki vedno letijo okoli =)

naši šolarji SEKA oš

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: