V kratkih rokavih februarja, pod mangovim drevesom s 342timi angeli, jaaaa življenje je Prelepo!

1 februarja, 2013

Prelepo pozdravljeni dragi naši prijatelji in podporniki ELE =)

Najprej prelepe, rajske, pozitivne, smeha in radosti polne pozdrave, aja, da ne pozabim dodati tudi vroče pozdrave. Ja še vedno imamo 30°C. Nam kdo zavida? Z največjim veseljem vam jih pošljem 10. Cena? Bomo zbarantali, da bo fer =)

Spet se javljam s čudovitimi novičkami, kako drugače ko pa vse sije od pozitive, ljubezni, veselja tu naokoli!

Po novoletnem odmoru in res zasluženih počitnicah, smo začeli drugi  šolski semester  7.januarja. Otroci so se vrnili v šolo in seveda jih je že prvi dan počakal ELIN topel zajtrk koruzne kaše s sladkimi ananasi, ki so jih pobrali kar na šolskem vrtu.  Mmm…  =)

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Veseli obrazi, nasmehi  so krasili naš dan, saj smo bili vsi zadovoljni, da smo zopet skupaj.
S prvošolčki sva z Giftom (zaposlen član ELINE ekipe v Malawiju, nepoglešljiv član tima in ogromen del vsega uspeha, ki ga žanjemo!) delala teste za preizkus znanja poznavanja števil, volumna, oblik, barv, sledenju navodilom in markirala rezultate. Te bodo v Sloveniji  specialne pedagoginje analizirale in skupaj bomo glede na malawijski kurikululm ustvarili super program podpore učencem z učnimi težavami v Malawiju.

Potrebe so zares ogromne, saj le okoli 30% otrok opravi zaključne teste, v nekaterih vaških šolah se ta procent rapidno susti na 15% otrok, ki dejansko osvojijo zahtevano znanje za nadaljevanje v naslednji razred.  Razlog temu je seveda preveč učencev na enega učitelja, se še spomnite teh enormnih cifer? Od okoli 80 pa do več kot 100 učencev na enega učitelja v razredu! Ja, ni lahko, res ne. Naslednji razlog nizkemu uspehu končanja testov je pomanjkanje šolskega materiala, zvezkov in pisal si marsikatera družina ne more privoščiti, tako otroci pišejo na tla ali pa pač ne in le gledajo učiteljico kako piše na tablo. Knjig praktično ni, obstajajo okoli 2 na razred +90 otrok. Učenci nimajo svojih knjig, ki bi jih nesli domov, in nadoknadili zamujeno doma, ob pomoči staršev ali bratov/sester, ki bi jim lahko razložili snov. Učitelji so po večini premalo kvalificirani in neusposobljeni za poučevanje, še posebej jim primanjkuje učnega materiala, kot so table, krede, plakati kjer bi lahko na bolj zanimiv način predstavili snov ali pa povzeli kakšno drugo metodo poučevanja in ne le frontaen način. Ko le stojijo pred razredom in pišejo na tablo, otoci pa prepisujejo z nje in zares se jim ne sanja kaj pišejo in kaj je bistvo vsega.

Veeeeeliko bo dela, tega se zavedam vsek dan bolj, a pogumno orjemo ledino, dan za dnem. V pozitivi smo objeti, s smehom in veseljem ter obilo hvaležnosti prežeti sedaj s kar dodatnimi 530 učenci šole Mazembe, ki stoji le kakšna 2 kilometra od ELINEGA centra.

Mazembe school (7)

Oš Mazembe, s 530 otroki =) To je svetlečih sonc =)

Ko se bomo v aprilu uradno preselili v center bo to naša šola, kjer bomo dnevno izvajali program učne pomoči. Šoli SEKA bomo zaradi oddaljenosti 10km od ELINEGA centra še vedno pomagali s hrano, vsakodnevnim zajtrkom in jim z delavnicami poprestrili urnik do dvakrat tedensko, ter učitelje vabili na izobraževalne delavnice v naš izobraževalni center.

Pripenjam še par slik napredka končevanja našega ljubega centra.

IMG_0368IMG_0365 - Copy

A ni čudovit =)! Fotografije so iz vseh strani centra =)

IMG_0353

Pridne mravljice-delavce sem poslala na novoletni oddih okoli 20.12. a so se sami vrnili že kar 30. 12 in samovoljno dokončali obljubljeno. Ja velik center imamo  =) , velik 140m2 in to vpliva tudi na dolžino njegove izgradnje.

IMG_0230IMG_0352Sedaj smo zares končali z vlivanjem cementa v tla v vse sobe in hodnik,tla so prelepo rdeča, ja to je standard tule, tako vinsko rdeča.

IMG_0239

S cementom smo »ofrajhali« (hmmm kako se že temu reče, lepo po slovensko in ne po dolenjsko =)? ) vse notranje in nekatere zunanje stene, vrata so bila narejena iz lokalnega lesa imenovalnega »melaina«, zgledajo super, kot nekakšen mozaik iz lesa. Super!

Nakupili smo ključavnice in center zaklenili, no oken še ni, manjkajo nam stekla in okviri. Malce so predraga za naše sposobnosti v tem trenutku. Stanejo okoli 1100Eur, za vseh 18 oken! Ja zaradi pomanjkanja finančnih sredstev moramo malce počakati. Verjamem, da bodo sredstva prišla, da mi bo nekdo navušeno napisal mail (jana.dular@gmail.com) in dejal, Jaaa, jaz vam bom pomagal! =) Verjamem, da bo =)!

Juhej, s pozitivo in hvaležnostjo se daleč pride, tega me je naučila Afrika! Ja mama Afrika in vse njene lekcije kako živeti radostno , izpolnjujoče, izzivov polno življenje. Kako se povezati z ljudmi, si zaupati, pomagati, s tem postati bogatejši v svojih odločitvah kako živeti življenje.  Zares življenje postane tako bogato, tako izpolnjujoče, veselo, polno ljubezni, hrabrosti biti to kar si, polno poguma slediti svojim sanjam, notranjemu vodstvu, poslušati srce, kako postati skromen in hvaležen za čisto vse in sijati v lepoti, ki jo izraža srce.

OŠ Mazembe s 530 otroki na našem programu pomoči učencem z učnimi težavami in spec. posebnimi potrebami

Naj za danes zaključim z novicami iz Toplega srca Afrike. Zelo kmalu (11.2.) se vam pa pridružim v domovini do konca marca. Imela bom predavanja, s katerimi bom poskusila nabrati dovolj sredstev za nadaljevanje projekta in dokončanja centra ter seveda vodenja programa za učno pomoč otrokom ter za nadaljevanje vsakodnevnega prehranjevanja naših 342 malawijskih šolarjev.

Skupaj smo močnejši. Smo ENO! Hvala lepa iz vseh naših src za vse, Čudoviti ste! Jana

One Response za “V kratkih rokavih februarja, pod mangovim drevesom s 342timi angeli, jaaaa življenje je Prelepo!”

  1. Katja said

    uauuu, uauuu , uauuu kako čudovit center Jana! Čestitke tebi in vsem delavcem, stojimo in podpiramo te, da bo projekt tekel naprej in še risal nasmehe na obraze malih učenjakov.
    Objem.K3

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: