Mi smo tako pridni, da ni za povedat =) pa še malo informacij o Elini vasici Mazembe

17 oktobra, 2012

Živjo vsem, kako ste? Evo zmanjkalo je malawijskih pozdravov s katerimi vas lahko naslovimo:)

S ponosom, veseljem, srečo in radostjo, da se sanje prav zares manifestirajo vam pošiljamo nove fotografije iz naše vasice Mazembe in hitro rastočega Elinega centra =).

Gradimo, gradimo

Pridne mravljice

Naj nekaj povemo o naši vasici Mazembe. Nahaja se v okrožju Nkhata Bay, na severnem delu Malawijskega jezera, locirana je ob jezeru Malawi, poprej imenovanem jezero Nyasa. Velika je okoli 25km2, resnično je prostorna=)
V njej živi okoli 3000 ljudi, skoraj 1000 otrok obiskuje osnovno šolo Mazembe, kjer bo ELA izvajala učno pomoč za otroke s posebnimi potrebami in učnimi težavami (več si o izobraževalnem sistemu v Malawiju lahko preberete v prejšnjih dveh blogih).

Vasici Mazembe »predseduje«  šef vasi pod imenom Mr.Mphoza, gospod ima okoli 75let in je na poziciji lokalnega šefa vasi je že od leta 1971. Pred tem je bil od leta 1906 poglavar vasice njegov oče. Za razliko od ostalih vasi na področju Nkhata Bay, kjer so v večini ženske na poziciji šefic vasi, za naše Mazembe to ne drži, saj v družini ni bilo ženske, katera bi lahko prevzela položaj, zato je šef, tu imenovan VH (village Headman) moški. Gospod Mphoza je poročen že 60 let in žena je rodila kar 12 otrok izmed katerih sta do sedaj preživela le 2 sinova. Res žalostno, razlog temu je zares težko življenje, premalo medicinske oskrbe in pomoči otrokom, da bi ti preživeli (še danes veliko otrok umire zaradi diareje, nezdravljene malarije, gripe in podhranjenosti, saj v tem področju ni potrebnih zdravil v lokalnih klinikah in ker ljudje mnogokrat enostavno nimajo okoli 3Eurov za nakup potrebnih zdravil!) Mphozin prvorojenec bo kmalu prevzel položaj šefa vasi, kdaj bo to, bo odločila vaška skupnost, glede na zmožnosti in zdravje gospoda. Do sedaj sva postala že prava prijatelja, vsakič ko sem na Elini zemlji in pomagam pri gradnji centra, se oglasim pri njemu in mu v znak hvaležnosti za tako topel sprejem v skupnost prinesem po 2kg rjavega sladkorja, ki je tu izjemno cenjen. Malawijci izjmeno uživaju v pitju črnega čaja z ogromno sladkorja (povprečno dajo 4 žličke v skodelico   1.5dcl čaja,  ja res je tu pijejo sladkor s čajem=)
Gospod ima svojo hiško grajeno iz lokalnih opek iz ilovice, streha je iz pločevine, okna so iz lesa, brez stekel, notranjost hiše krasi en udoben lokalen kavč in mala mizica ob kateri se je. V tej vasici še vedno velja običaj, da ženske in moški jedo ločeno.

Zunaj Mphozine hiše stojijo 3 ogromna mangova drevesa, ki domačijo ogrnejo v prijetno senčko, še posebej v tej 3-mesečni sušni dobi, kjer se temperature povzdignejo tudi do 36°C.
Potrebe lokalnega prebivalstva  v vasi Mazembe so ogromne. Vasica je izjemno skromna, hiške so grajene iz lokalnih opek ilovice ali gline ali pa celo spletene iz slame. Tekoče vode ni, v vasi stojijo 4 vodne črpalke s katerimi  ženske črpajo svežo in pitno podtalnico, katero potem na glavah v velikih posodah odnašajo v svoje domove. Najbrž ne rabim ekstra poudariti, da tudi elektrike ni, ceste so »zgrajene« iz peska, kar izjmeno oteži vsakršen dostop do vasi in s tem  posledično dovoz pomoči.

Hiške v Mazembah

Prelepa hiška enega od sosedov

Naši sosedi in ljubka hiška

ELIN center, kateri je sedaj že v smislu gradnje iz opek že skoraj končan (juheeeej=) ) stoji prav v centru vasice Mazembe. Naša zemlja je velika skoraj 3 hektare in te bomo maksimalno uporabili za korist skupnosti in otrok. Na njej bomo imeli vrt za pridelavo sveže zelenjave, s katero bomo hranili otroke, pa kokošnjak s par sto kokošmi, ki bodo redno nesle jajca in temi bomo hranili otroke, če bo vse po sreči bo na zemlji stala tudi slovenska zdravstvena klinika (o tem kasneje =) ).

Prišli do višine strehe, še par sten in je končano

Še z drugega kota

Lokalne žene nam pomagajo pri transportu opek do centra

V večini ljudje v vasici Mazembe zaradi zemlje, ki je peskasta in brez potrebnih mineralov pridelujejo le kasavo (nekakšen krompir iz katere potem proizvedejo moko za kuhanje nsime(polente) , ta nsima iz kasave ima izjemno malo hranilnih snovi, kar se pozna pri zdravju otrok in odraslih).

Takole se kuha kasavina nsima tu imenovana kondole

Tako, da zares poskušamo gledati na maksimalno dobrobit celotne skupnosti, še posebej pa otrok, zaradi katerih smo tu. Njim v pomoč, za boljšo vedrejšo in kakovostno prihodnost.
Skupaj smo močnejši in srčna hvala vsakemu od vas, ki je bil do sedaj ob nas s pozitivnimi mislimi, pa pohvalami, seveda srčne zahvale za vsak podarjen Euro, ki je romal v pomoč nahranitve naših stoterih učenjakov z vsakodnevnim zajtrkom že od januarja pa vse do danšenjega dne, hvala za pomoč pri gradnji centra, ki bo služil kot izobraževalni-kulturni center od katerega bo imela celotna skupnost vasi Mazembe veliko korist, katero si zares zaluži.
Hvala, da ste ob nas, da kljub temu, da greste skozi velike kontraste doma v Sloveniji, da še vedno najdete Euro ali dva katera podarite za pomoč našim malim učenjakom ter manifestaciji celostnega projekta. Res cenimo prav vsakega od vas, srčno, močno in za vedno!
Preprosto ni besed s katerimi naj opišemo to radost, hvaležnost in ponižnost, katere čutimo, ko ste ob nas.
Blagoslovljeni bodite v obilju in v vsem kar počnete čutite ogromno dobre volje, smeha, pozitive, veselja in radosti, katero vam pošiljamo s te strani ekvatorja =)

Vsi smo eno, ena družina, ena ljubezen, en svet. Povežimo se in si pomagajmo, skupaj smo močnejši! Radi vas imamo* Jana  in stotera malawijska srca*

3 komentarji za “Mi smo tako pridni, da ni za povedat =) pa še malo informacij o Elini vasici Mazembe”

  1. Simona said

    Čudovito. Prav dan ste mi polepšali z afriškimi sončki.

  2. drustvoela said

    Dobrodošel! Vedno! Srčno!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: