Naša mala Grace

21 junija, 2012

Prelepo pozdravljeni vsi dragi prijatelji ELE,

da vam približava življenja najinih čudovitih otrok-malawijskih učenjakov osnovne šole SEKA sva se odločili, da z vami podeliva njihove zgodbe, ideje, misli, ki jih vsakodnevno delijo z nama pa njihove najljubše aktivnosti  v katerih uživajo in se neizmerno zabavajo.

Danes z vami deliva zgodbo deklice Grace Piri.

Grace obiskuje 4.razred osnovne šole SEKA, prihaja iz polure hoje oddaljene vasi Kapeska. Ob sebi, vsak dan za roko vodi malo sestrico, katera je letos postala prvošolka. Živita v mali hišici ob jezeru, z njuno mamo in babico. Mama je prodajalka svežih rib, tu v Malawiju imenovanih usipa, ob nacionalni jedi nsimi (nekakšna naša polenta) so glavna priloga. Mama Joyce vsako jutro male ribe odkupi od lokalnih ribičev, jih odnese na market, kjer jih prodaja po skromnih 20 kwatch (10 centov Eura) .

Deklica Grace je izjemno pozitivna, nasmejana, vesela in vestna učenka. Ko sva jo povprašali, kateri predmet jo najbolj veseli, je odvrnila, da predmet chichewa (uradni jezik Malawija). Pravi, da ko ga bo dobro govorila, se lahko zaposli kjerkoli v Malawiju. Na področju kjer Grace živi, se govori lokalen jezik chitonga tako, da je chichewa njen drugi jezik, angleščina pa tretji. Pove, da bi zelo rada postala medicinska sestra, saj bo tako lahko pomagala ljudem, da ne bodo zbolevali za malarijo in ostalimi boleznimi. Za ta poklic jo je navdušila njena soseda, katera je medicinska sesetra v lokalni bolnici Chintheche. Grace izjemno rada plava v jezeru, še posebej v vročih dneh,  s prijateljicami uživa ob preskakovanju »gumitvista« katerega naredijo iz kavčuka. Vestno pa ob večerih mami pomaga skuhati okusen obrok, ki ga seveda sestavljajo ribe.Boji se kač in »hudobnih« psov, kateri se ponoči sprehajajo po vasi.

Ko jo vprašava, če je vesela vsakodnevnega zajtrka, ki ji ga nudiva, pravi da zelo. Da je kaša dobra, najraje pa zraven vmeša ananas. Rada se druži s svojo prijateljico Evelyn, katera je njena sošolka in najboljša prijateljica.

Še par tednov nas loči od počitnic in Grace jih bo lahko zasluženo užila.

Tople pozdrave vsem, Jana, Bernarda in Grace.

Naša vedno nasmejana Grace

Grace in Evelyn

One Response za “Naša mala Grace”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: